BİYOSİDAL RUHSATLANDIRMA NEDİR ?

Zafer Yıldırım      6 Nisan 2022 Çarşamba      1285





 

BİYOSİDAL RUHSATLANDIRMA NEDİR ?

 

Biyosidal Ürünler Yönetmeliği (BPR, Yönetmelik (EU) 528/2012), insanları, hayvanları, malzemeleri veya eşyaları zararlılar veya bakteriler gibi zararlı organizmalara karşı korumak için kullanılan biyosidal ürünlerin eylem yoluyla piyasaya arzı ve kullanımı ile ilgilidir.

 

Bu düzenleme, insanlar ve çevre için yüksek düzeyde koruma sağlarken, AB'deki biyosidal ürünler pazarının işleyişini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Tüm biyosidal ürünler, piyasaya arz edilmeden önce bir izin gerektirir ve o biyosidal ürünün içerdiği aktif maddelerin önceden onaylanmış olması gerekir. Ancak bu ilkenin bazı istisnaları vardır. Örneğin, Gözden Geçirme Programındaki aktif maddeleri içeren biyosidal ürünler, aktif maddenin onayına ilişkin nihai karara kadar (3 yıl kadar) piyasaya sunulabilir ve kullanılabilir (ulusal yasalara tabi olarak). Henüz değerlendirme aşamasında olan yeni aktif maddeler içeren ürünlere de geçici izin verilen piyasada yerini alabilir.

 

Biyosidal Ruhsatlandırmanın Amacı Nedir ?

 

BPR, piyasayı Birlik düzeyinde uyumlu hale getirmeyi amaçlar; aktif maddelerin onayını ve biyosidal ürünlerin onayını basitleştirir.

 

Ayrıca, zorunlu veri paylaşım yükümlülüklerini getirerek, alternatif test yöntemlerinin kullanımını teşvik ederek hayvanlar üzerinde yapılan testlerin azaltılmasını da teşvik eder.

 

 

Biyosidal Ruhsatlandırmanın Süreci Nasıl İşler ?

 

Öncelikle aktif maddelerin, biyosidal ürünlerin onaylanması birlik düzeyinde ve ardından üye Devlet düzeyinde gerçekleşir. Bu yetki, karşılıklı tanıma yoluyla diğer Üye Devletlere genişletilebilir. Bununla birlikte, yeni düzenleme ile başvuru sahiplerine Birlik düzeyinde yeni bir yetki türü (Birlik yetkilendirmesi) imkanı da sunmaktadır.

 

Bu süreçte SDS Danışmanlık olarak sizler için bu konuda bilgilendirmelerde bulunuyor ve sizleri son gelişmelerden haberdar ediyoruz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş Paylaş
Yeni Eklenen Yazılar

Parfümde Ambalajın Önemi

Günümüzde bir çok firma kendi markası ile kozmetik ürünler hazırlatmaka ve satışını gerçekleştirmektedir. Doğru ürünü ha...

Nedir Bu CPNP? Cosmetic Product Notification Portal

Nedir Bu CPNP?     CPNP (Cosmetic Product Notification Portal) AB ülkelerine ihraç edilecek kozmetik ürünleriniz için ...

Yeniliklerden Haberdar Olun

Web Tasarım Sapka.org   ©